Dit jaar één melding bij de vertrouwenspersoon; wie zou dat geweest zijn?

Vertrouwenspersoon kleine bedrijven

Bij microbedrijven en organisaties met minder dan 35 werknemers adviseert Hubert Consult de vertrouwenspersoon omgangsvormen om geen jaarverslag met aantal en aard van de gesprekken uit te brengen. Waarom niet? De medewerker die de vertrouwenspersoon benadert, heeft recht op veiligheid en geheimhouding. Soms wil iemand gewoon even in vertrouwen kunnen sparren, zonder dat er daarna stappen worden ondernomen. U kunt zich voorstellen dat als een kleine organisatie jarenlang geen meldingen ontvangt en er ineens bekend wordt dat iemand de (externe) vertrouwenspersoon heeft benadert en dit door de directeur met de personeelsvertegenwoordiging gedeeld wordt, er een hoop onrust en gespeculeer ontstaat. "Wie zou dat geweest zijn?", "Waarom klikt diegene naar de externe vertrouwenspersoon?", "In het verslag wordt gezegd dat er 2 gesprekken zijn geweest; dat kost ons veel geld", "Marieke is dit jaar twee keer naar de tandarts geweest; zou zij het geweest zijn?", "Of toch Yasmine; zij heeft zich dit jaar een week ziekgemeld", "Misschien moeten we dit met het hele team gaan bespreken en de melder vragen zich bekend te maken?".

Voor een melder van ongewenste omgangsvormen kan dit zeer ongemakkelijk en onveilig worden. Sterker nog: veel medewerkers uit kleine bedrijven zullen er vanaf zien om een (externe) vertrouwenspersoon te benaderen als zij weten dat dit aan de werkgever en personeelsvertegenwoordiging wordt teruggekoppeld.

In het wetsvoorstel van GroenLinks (Voorstel tot wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon; TK 35592), staat het takenpakket van de vertrouwenspersoon beschreven. In dit takenpakket staat echter vermeld dat de vertrouwenspersoon in ieder geval tot taak heeft: het jaarlijks uitbrengen van een verslag van bevindingen aan de werkgever en de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Mocht dit zo in de Wet komen; gaat dit averechts werken voor de toegankelijkheid van de vertrouwenspersoon in kleine bedrijven.

Hoe kan dit anders als het externe vertrouwenspersonen betreft die toch een factuur moeten uitbrengen voor geleverde diensten? Externe aanbieders kunnen een abonnementsvorm met kleine werkgevers afspreken, waarbij bijvoorbeeld de eerste 4 gesprekken zijn inbegrepen. Als een externe aanbieder meerdere kleine bedrijven als externe vertrouwenspersoon bediend, kan de prijs desondanks laag gehouden worden. Niet uit elk klein bedrijf zullen immers ieder jaar meldingen komen.

Reageren kan via LinkedIn

 

 

Bel Mail

 

Hubert Consult

Rijnsburgerweg 31-B
2334 BE Leiden
Tel: 071-5174222
E-mail: info @ hubertconsult . nl
K.V.K. 28082872 Leiden
BTW-nr. NL002061858B33
IBAN-nr. NL59INGB0001009795